web analytics

Despre Noi

Despre noi

Termenul de aromaterapie şi principiile ei de bază au fost introduse de chimistul Rene Maurice Gattefosse (la inceputul secolului XX). În timp ce lucra la elaborarea unei noi note de parfum, Gattefosse a suferit o arsură la mînă şi a turnat peste rană cel mai la îndemană lichid - un recipient cu ulei de lavandă. A observat cu uimire că s-a redus rapid intensitatea durerii, iar vindecarea s-a făcut fără să rămană cicatrice. Gattefosse a ajuns astfel la concluzia că uleiurile esenţiale sunt utile nu numai în parfumerie ci şi ca agenţi de vindecare, şi s-a referit la noul domeniu cu termenul de "aromaterapie". 

De fapt, aromaterapia s-a născut cu adevarat în templele egiptene acum peste 6.000 de ani. Egiptul a fost locul de naştere al medicinei, farmaceuticii, cosmeticii şi parfumeriei. Aromaterapia s-a răspandit din Egipt spre Israel, China, India şi în zona Mării Mediterane. Fiecare cultură, începînd cu cele mai vechi şi sfîrşind cu cele mai moderne, şi-a dezvoltat metodele proprii în domeniul aromaterapiei.

Pentru multe secole, uleiurile esenţiale au constituit un remediu pentru epidemii, boli şi anumite afecţiuni. 

Aromaterapia funcţionează ca un fel de punte între traditional si modern, multe dintre industriile din prezent folosind diferite uleiuri esentiale pentru a crea produse care sunt folosite la vindecarea unui număr mare de afecţiuni. Aromaterapia este utilizată în prezent în spitale, clinici şi în case peste tot în lume. 

Ce este aromaterapia?

Aromaterapia este studiul stiintific si arta tratarii bolilor cu esente extrase din plante. Acest tip de terapie este, de asemenea, cunoscut drept terapie holistica, din moment ce nu priveste doar corpul pacientului ci si mintea si sufletul acestuia. Desi chinezii stiau deja despre proprietatile vindecatoare ale anumitor uleiuri esentiale inca de acum mii de ani, în 1926, francezul René Maurice GatteFossé a fost cel care a patentat denumirea de ,,aromaterapie”.

Ce sunt uleiurile esentiale?

Uleiurile esentiale sunt substante aromatice derivate din plante. Ele sunt de 75-100 ori  mai puternice decat ierburile uscate.Distilarea la abur este metoda cea mai comuna de extracție.

Uleiurile pot fi extrase din flori, frunze, fructe, seminte, radacini sau rasina. Unele uleiuri necesita mai multa materie prima decat altele.

De exemplu, este nevoie de 3-4 tone petale de trandafiri pentru a obtine 1kg de ulei, in timp ce pentru uleiul esential de rozmarin este nevoie de 100kg de plante.

De aici provine si diferenta de pret intre uleiurile esentiale.

Datorita structurii chimice uleiurile esentiale sunt capabile sa penetreze peretele celulei transportand mai mult oxigen si substante nutritive necesare in interior.

De retinut: uleiurile esentiale sunt produse in intregime naturale, de aceea reactia individuala a fiecaruia nu poate fi prevazută in intregime. Deoarece aromaterapia este o metoda alternativa, in intregime naturala, care se adreseaza atat simtului mirosului, cat si emotiilor si mintii, este important ca pacientii care apeleaza la aceasta metoda sa foloseasca doar acele uleiuri al caror miros il gasesc placut. Chiar si cel mai eficient ulei nu are nici un efect daca pacientul nu ii apreciaza mirosul.

Atunci cand sunt pulverizate intr-o camera, uleiurile esentiale schimba nota atmosferei, facand-o mai calma, mai stimulatoare sau mai energizata - acest lucru depinde de caracteristicile uleiului specific care a fost folosit. In plus, uleiurile esentiale adauga ioni negativi (benefici) in aer; iar acest fapt schimba frecventa atmosferei care este supraincarcata cu ionii pozitivi emanati de dispozitivele electrice.

Simtul olfactiv va influenteaza rapid starile de dispoziţie.

Se poate crea o stare de bine cu urmatoarele uleiuri esentiale:

  • fericire: busuioc, portocala, geranium, lime
  • energie si rapiditate in gandire: busuioc, piper negru, eucalipt, lamaie, ienupar
  • bucurie: neroli, trandafir, ylang-ylang, santal
  • pace: bergamota, tamaie, smirna, trandafir
  • incredere si respect de sine: chiparos, ghimbir, grapefruit, iasomie, lavanda, pin, santal, vetiver
  • creativitate: chiparos, ienupar, geranium, santal
  • purificare: eucalipt, chimen dulce, ienupar, lamaie, neroli, menta, petitgrain

Va dorim sa va bucurati de darurile facute noua de Natura si sa apelati cu incredere la ceea ce aceasta ne-a oferit in fiecare picatura de ulei esential eteric.